Naši večeri

Začelo se je z idejo o znanstveno-izobraževalnih večerih, na katerih bi naši nekdanji dijaki, že uveljavljeni v svoji stroki, predstavljali svoje delo in dosežke, nam približali to ali ono znanost in prenesli delček svojega znanja na nas. Tehtali smo, koga povabiti kot prvega gosta … Ker pa je leto 2011 mednarodno leto kemije – v spomin na pomemben dogodek izpred sto let, ko je znanstvenica Marie Curie prejela Nobelovo nagrado za kemijo – je bila odločitev pravzaprav samoumevna in lahka: prvi gost bo ženska v še vedno precej “moški” znanosti, kemičarka Tadeja Birsa Čelič. Njen večer je bil organiziran sicer precej na hitro, a njeno predavanje na topel majski večer je bilo zelo zanimivo, poučno in prijetno.

Ime “Naši večeri” se je rodilo na začetku letošnjega šolskega leta, skupaj z obsežnim seznamom imen naših nekdanjih dijakinj in dijakov – pa ne samo znanstvenic in znanstvenikov, ampak tudi umetnikov, kulturnikov, športnikov … Naši nekdanji dijaki, ki bi prišli na našo šolo predstavit svoje uspehe in doživljaje svojim naslednikom, svojim nekdanjim profesorjem in sošolcem, znancem. V dogajanje smo takoj pritegnili tudi sedanje dijake s šolskim natečajem za oblikovanje plakata za Naše večere. Žirija, ki je izbrala najboljši plakat, pa je bila sestavljena – kako drugače – kot iz naših nekdanjih dijakov, oblikovalcev in umetnikov.

In če je prvi večer izzvenel v znanstvenih tonih in osvetlil zelo specifično strokovno znanje, je drugi večer, septembrski, pokazal vso globoko predanost mladega človeka humanitarnim dejanjem. Naš gost je bil najprostovoljec leta 2010, Benjamin Tomažič.

Naši večeri so tako stekli in umestili smo jih tudi med praznovanja ob 20-letnici Škofijske gimnazije Vipava in 60-letnici Malega semenišča Vipava. Namenjeni so predajanju znanja in izkušenj, pa tudi druženju, obnavljanju stikov in prijateljstev ter ohranjanju in krepitvi občutka pripadnosti naši ustanovi, Škofijski gimnaziji Vipava.

Želimo si in verjamemo, da se bodo Naši večeri nadaljevali tudi v naslednja šolska leta.Vabilo na Naš večer

 

Vabilo na Naš večer

 

Vabilo na Naš večer

 

Biti slovenska vinska kraljica

V sredo, 7. 1., smo na Škofijski gimnaziji Vipava pripravili prvi Naš večer v letu 2015 in v goste povabili tri nekdanje dijakinje naše gimnazije, ki jih druži skupna izkušnja biti slovenska vinska kraljica. V pogovoru z dijakinjo Nino Kobal in dijakom Matevžem Ferjančičem so Maja Benčina, Karolina Kobal in aktualna kraljica Špela Štokelj pred nami razgrnile mnogo zanimivega o tej za vse tri izjemni izkušnji.

Več ...
 

Z marljivostjo in modrostjo

 

Ob življenjskem jubileju gospoda Janeza Zupeta, duhovnika, prevajalca in profesorja se bomo v prijateljskem klepetu srečali z njim. Poleg slavljenca bodo gostje večera tudi posamezniki, ki ga dobro poznajo in seveda nekdanji dijaki, ki jih je profesor Zupet uspešno pripravil za doseganje zelo dobrih rezultatov pri maturi iz latinščine.

 

Naši večeri - delo terenskega biologa

 

Naši večeri - skavti

 

Elektrokemoterapija

 

Na naši šoli smo v okviru Naših večerov gostili dr. Rosano Hudej in dr. Denisa Pavliho, ki sta nam predstavila eno izmed najnovejših metod zdravljenja raka – elektrokemoterapijo.

Več ...
 

Naši večeri - elektrokemoterapija

 

Naši (afriški) večeri s štirimi prostovoljkami

 

V četrtek, 24. oktobra, so vrata v letošnje Naše večere odprla štiri dekleta.

Več ...
 
Več člankov...


Stran 1 od 2

Išči

Misel

Z znanjem in s srcem učimo razmišljati, spodbujamo k delovanju.

POMAGAJMO

Socialno šibkejšim dijakom ŠGV lahko pomagamo z darovanjem v šolski solidarnostni sklad

trr: SI 56 0510 0801 0762 918

sklic: 00 9650

Hvala!